Hovslagare - En hel del rörande HovslagareKostnad för att anlita en hovslagare

Kostnad för att anlita en hovslagare

Det är billigt att låta en hovslagare sko om en häst jämfört med mycket annat i samhället. En bra hovslagare har dels en gedigen utbildning och lång erfarenhet inom yrket. För att kunna verka som hovslagare behöver hovslagaren även många specialverktyg för att kunna utföra hovslageriets alla moment.

Att vara hovslagare är dessutom ett av de mer riskfyllda och tyngre arbeten som finns och därför måste det även att risken för arbetskador betalas.

Kostnad för att hovslagaren ska helsko hästen

Helskoning innebär verkning av hästens alla fyra hovarna samt att nya tillpassade hästskor sätts på plats. I helskoning ingår även borttagning av de gamla hästskorna.

Priset för en helskoning av en ordinär häst av en skicklig skomakare varierar från 1200-1800 kr. För stora hästar som Ardenner kan priset uppgå till 4000 för en helskoning Många hovslagare tar ut extra risktillägg för svåra och bångstyriga hästar.Kostnad för halsskoning

Kostnad för halsskoning

Att halvsko en häst innebär att endast två av fyra hovar skos. Det är nästan alltid på framhovarna hästen halvskos.

Priset för en halvskoning av en vanlig häst kostar från 800-1400 kr. För större hästar som t.ex. Ardenner kan priset uppgå till 3000 för en halvskoning

Priset för verkning av en häst

Med verkning innebär att hästens hovar huggs av ungefär på samma sätt som vi klipper naglarna. Detta görs främst av hovslagare med ett stämjärnsliknande huggmejsel som är vass på sida och men en hammare.

Kostnaden för verkning av en hästs hovar är från 400 kr upptill 800 kr. För de största hästarna kan dock priset vara ända upp till 1800 kr.