Hovslagare - En hel del rörande HovslagareArbeta som hovslagare

Arbeta som hovslagare

Att arbeta som hovslagare innebär ett fritt yrke med stort ansvar. Att vara hovslagare är ett ganska tungt yrke men det förekommer både förslitningsskador och direkta skador orsakade av hästar eller verktyg. Därför gäller det att träna vid sidan av arbetet så att man kan arbeta länge som hovslagare eftersom det är världens bästa yrke om man verkligen tycker om hästar.

En normal uppgift för hovslagaren är att helsko en häst vilket innebär:

  • Dra bort de gamla sömmarna och hästskorna
  • Avverkning av hästens hovar
  • Omformning och anpassning av nya skor med hjälp av varmsmidning eller kallsmidning
  • Anpassning och smide av hästskor så att de passar hovens utformning
  • Påslagning av skorna på hovarna

Hovslagaren vårdar hästen

En hovslagare sköter om hästens hovar genom att bearbeta bort överflödigt vävnad som kallas horn, detta benämns att verka hovarna eller verkning. Detta gör hovslagaren så att hovarna inte växer sig för långa eller slits snett vilket kan orsaka hästen skador. Verkningen av hästens hovar kan liknas med att klippa eller fila naglarna

Hästen skos för att se till att hovarna inte slits snett och fördela belastningen under hoven. Hovslagaren ska även ta hand om hovar som är skadade eller har någon form av sjukdom i hoven.Framtiden för hovslagare

Lön för hovslagare

Framtiden för de som utbildar sig till hovslagare ser mycket ljus ut. Det finns mycket arbete och det har varit brist på hovslagare under en längre tid.

Lön för hovslagare

De flesta hovslagarna är egenföretagare och lönen varierar ganska mycket beroende på hur mycket du som hovslagare orkar, vill och kan arbeta. De flesta hovslagarna som arbetar fulltid tjänar mellan 25-30.000 kronor i månaden.

Det finns också anställda hovslagare på stora stuterier, djursjukhus men även på travbanor och galoppbanor.